Volvo’nun bu planı geri dönüşüm temelli olarak gerçekleşecek. Marka, çelik ve alüminyum üzere emisyon açısından ağır gereçleri tekrar kullanmak için üretim döngüleri oluşturacak. Ayrıyeten israfı önlemek için kesimleri tekrar üretecek, onaracak ve yenileyecek.
Bu, arabaların her modülünün tekrar kullanım düşünülerek tasarlanması, geliştirilmesi ve üretilmesi gerektiği manasına geliyor. Hem Volvo hem de tedarikçilerinin bu tasarım ihtiyaçlarına uyması gerekecek.
Volvo sürdürülebilirlik lideri Anders Kärrberg, “Bu, yaptığımız her şeyi ve bunu nasıl yaptığımızı yine düşünmemizi gerektiriyor. Sürdürülebilirliği düşünme ve şirket olarak çalışma formumuza entegre etmeye güçlü bir biçimde odaklandık ve bunu, güvenliğin bizim için her vakit olduğu kadar değerli hale getiriyoruz.” dedi.
Volvo günümüzde de geri dönüşüm konusunda birçok markadan daha fazlasını yapmaya çalışıyor. Markanın iddialarına nazaran, 40.000 parçayı yine üreterek 3.000 ton CO2 emisyonu tasarrufu evvelki dönüşümlerde sağladı.
Elektrikli araçlar yaygınlaştıkça bu maksat daha da kıymetli hale gelecektir, deniliyor. Güç ağır piller, geri dönüşüm ve yine kullanımdan büyük ölçüde faydalanacaktır. Volvo, kullanım ömürlerini uzatmak için kullanılmış pilleri arabaların dışında yine kullanmayı planlıyor. Araba üreticisi, otomotiv pillerini güneş gücü alanında yine kullanan BatteryLoop ile zati paydaşlık kurdu.
Volvo, çok fazla öngörü ve uğraş gerektirmesine karşın, hareketlerinin onu yalnızca daha yeşil bir şirket haline getirmeyeceğini, birebir vakitte çok daha fazla para tasarrufu yapacağını da öngörüyor.
Kaynak: Sözcü