Otomatik Vites Geçişlerinde Sarsıntı

0 107

Otomatik Vites Geçişlerinde Sarsıntı Ne Anlama Gelir?

Otomatik vitesli araçlarda, manuel vitesli araçlardan farklı olan kimi kesimler ve kimi sistemler kullanılmaktadır. Bu sistemler ortasında ortaya çıkabilecek birtakım sorunlar sonucu, otomatik vitesli otomobillerde titreme üzere sıkıntılar ile karşılaşmak mümkün olabilir. Bu durumda soruna sebep olabilecek mümkün etkenleri tanımak büyük değer taşır.

Pekala otomatik vites geçişlerinde sarsıntı ne manaya gelir? Vites geçişlerinde titreme yada sarsıntı aracınızın sürüş dinamiğini olumsuz tarafta tesirler. Birçok durumda önemli bir sorun teşkil etmese de, bilhassa ağır trafikte sık sık dur kalk yapan bireyler için rahatsız edici bir durum haline gelebilir.

Bu noktada muhtemel sebepler incelenerek tahlil üretilmeli yada yetkili bir servis yahut ustaya giderek aracın tahlil edilmesi istenmelidir. Sürüş kalitesi, sürüş güvenliği, trafiğe odaklanma bahislerinde sorun yaratabilecek olan otomatik araçlarda vites geçişinde titreme durumu, kesinlikle giderilmelidir.

Otomatik Araçlarda Vites Geçişlerinde Titreme Neden Olur?

Otomatik vitesli araçlarda vites değiştirilirken olağanda alışık olunan şanzımandan farklı bir tasarım kullanılmaktadır. Bu sistemde meydana gelebilecek kimi sorunlar aracın vites geçişlerinde titreşim ve sallantıya sebep olabilir. Bilhassa araç durduğu yerden hareket ettiğinde ve 1. vitesten 2. vitese geçerken titreme olayı gözlenebilir.

Bu duruma sebep olabilecek çok sayıda farklı sorun ve arıza olabilse de bunların en yaygın olanlarını inceleyerek aracınızı bakıma götürmeden evvel sorun hakkında bilgi sahibi olabilir yahut bu yaygın sebeplerden biri hasebiyle bu sorunu yaşamakta iseniz soruna kendiniz tahlil üretebilirsiniz. Artık otomatik vites geçişlerinde sarsıntı oluşturacak yaygın sebeplere bakalım…

1. Genel Bakım Eksiklikleri

Motorlu araçlar daima hareket eden ve birçok farklı ortamda birçok farklı iş yapan araçlar oldukları için muhakkak aralıklarla bakıma muhtaçlık duyarlar. Çabucak her şoför bakımın ehemmiyetini bildiğinden bunu daha fazla vurgulamaya gerek olmasa da, bilhassa ikinci el araç alımında aracın evvelki bakımlarının denetlenmesi sıkıntı olduğundan bakımlarda eksiklikler olabilir.

Daha fazla mesaj

Bu bakım eksiklikleri genelde büyük sorunlara sebep olmasa da şayet uzun müddet ihmal edilmiş ise şanzımanda mümkün geçiş zorluklarına hasebiyle da geçiş sırasında titreşime sebep oluyor olabilir. Aracın bakımlarının tertipli olarak yaptırılmış olduğundan ve rastgele bir eksiği olmadığından emin olduktan sonra öbür mümkün sebeplere bakılması gerektiğini de ekleyelim.

2. Şanzıman Kulaklarının (Takozlarının) İşlevini Kaybetmesi

Aracın çok sayıda kesimi olduğu ve tüm bu kesimlerin üzerine ağır bir halde kuvvet tesir ettiği için aracın kesimlerini bir ortada tutmak epeyce değerlidir. Araç kesimlerini yerlerinde tutmak yahut birbirlerine sabitlemek için kullanılan çok sayıda modül vardır. Genelde araçlarda meydana gelen sorunlar de bu sabitleme kesimlerinin gevşemesi yahut eskiyerek fonksiyonunu kaybetmesinden ötürü olur. Şanzıman takozu arızası yaygın olarak görülen bir arızadır.

Aracın iç kısmında meydana gelen titreşimin şoföre iletilmemesi için kullanılan bu modüllerde bir aşınma meydana gelmiş ve devre dışı kalmışlar ise takozların incelenerek düzeltilmesi yahut yenileri ile değiştirilmesi gerekmektedir. Bu değişim yapılırken aracınıza uyumlu bir kulak seçmenizin kıymetini de belirtmek gerekir, uyumsuz bir takoz birebir formda aracın titreşimini size ileteceğinden sorununuz çözülmeyebilir.

3. Şanzımana Yağ Sızıntısı

İçten yanmalı motora sahip araçlarda çok ölçüde yağ kullanılır. Kullanılan yağların gayesi çoğunlukla mekanik kesimler ortasındaki sürtünmeyi azaltmak ve aracın modüller ortasındaki etkileşimi minimuma indirerek kesimlerin ömrünü uzatmaktır. Aracın ağır sürtünmeye maruz kalan bölgelerinde sürtünmeye giden enerjiyi azaltarak verimliliği artıracak bir husus olan bu yağlar istenmeyen yerlere sızıntı yaptıklarında sorun oluşturabilirler.

Aracın alt kısmına gerçek bir yağ kaçağı varsa bu şanzımana temas etmiş ve şanzıman dişlilerinin birbirlerini gereğince yeterli tutamamalarına sebep olmuş olabilir. Aracın alt kısmı incelenerek bu yağ kaçağı saptanarak tamir edilebilir, şanzıman kesimleri olağana döndürülerek titreşimsiz bir kullanım sağlanabilir

4. Balata Aşınması

Otomatik vites araçlarda vites değişimi olayında misyon alan en değerli kesimlerden biri de balatadır. Şayet aracınızı uzun müddettir kullanıyorsanız balatanın eskimiş olması hayli olağandır. Bu noktada balata aşınmış olacağı için vitesleri seçip atarken eskisi kadar tesirli olamaz ve bilhassa birinci vitesten ikinci vitese geçerken anlaşılır bir biçimde titreşim oluşturarak sürücüyü rahatsız edebilir. Bu noktada yapılması gereken şey mevcut olan balatanın aracınıza uyumlu yeni bir balata ile değiştirilmesi ve üstüne bir mühlet sürerek test edilmesidir.

Şayet sorun ortadan kalkmış ise balata değişimi kâfi olmuş demektir. Sonuç olarak otomatik vites geçişlerinde sarsıntı olmasının sebepleri ortasında; şanzımana yağ sızıntısı, balataların aşınması, şanzıman kulaklarının fonksiyonunu yitirmesi yada genel bakımının eksik yapılmış olması seçenekleri en yaygın görülen sebeplerdir. Lakin farklı bir sebep de kelam konusu olabilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

instagram takipçi kasma | instagram takipçi