En Sık Rastlanan Araba Arızaları Nelerdir?

0 41

Aracınız ister yepyeni ve sıfır kilometre veya ikinci el olsun, arıza işaretlerini takip etmeniz ve aracın her bir alanı için gerekli bakımları düzenli olarak yaptırmanız önemlidir. Her tür araçta beklenmeyen çeşitli arızalar yaşanılabilir ve bunun önüne geçmek de düzenli araç bakımı ve tamiratından geçer. Araç arızalarında en doğru aksiyonu almak için sık yaşanan arızaları bilmek ve belirtilere aşina olmak gerekir. Bu şekilde en doğru araba arıza çözümleri kolaylıkla geliştirilebilir. Peki araçlarda en çok görülen arıza çeşitleri nelerdir? İşte sürücülerin en çok karşılaştığı araba arızaları ve tamirleri:

Araba Gösterge Rızaları

Araçların ön panelinde yer alan ikaz lambaları, arabada yaşanan arızaların kolaylıkla anlaşılabilmesini sağlamakta olan yardımcı göstergeleri içerir. Sürücüyü uyararak söz konusu araç parçasıyla ilgili önlem almasını sağlamak ve amacını taşıyan göstergelerin anlamlarını iyi bilmek önemlidir. Bu şekilde ilgili lamba yandığında kişi ne yapacağını bilir.

Bu göstergeler; ön ve arka sis lambası açık veya arızalı, uzun farlar, kısa farlar, sinyaller ve stop lambaları açık veya arızalı, cam sıvısı düşük, direksiyon arızalı, fren, iç aydınlatma, park ve plaka lambalarından herhangi biri arızalı, akü arızalı veya bitmiş, şarj dinamosu arızalı gibi anlamlara gelebilir. Bunun beraberinde, yine bu göstergeler motor, yakıt, yağ, enjeksiyon, süspansiyon, şanzıman, kapı, emniyet kemeri, lastik, hava yastığı ve bagaj gibi bölümlerle ilgili arızalar da anlaşılabilir.

Araba Akü Rızaları

Araçlarda sık yaşanan problemlerin başında akü arızaları gelir. Eğer marşa basıldığı halde araç geç çalışıyorsa bu ya akünün bittiği veya arızalı olduğu manasına gelir. Kontağın çevrilmesi esnasında uzun zaman ses geliyorsa akü bitiyor demektir. Akü, genelde araç çok uzun zaman çalıştırılmadığında veya farlar açık unutulduğunda biter. Eğer akü yolda bittiyse, akü kollarıyla diğer bir araçtan akü takviyesi yapılabilir. Akü ile alakalı sorunlar yaşamamak adına düzenli bakım yaptırmak ve gerektiğinde yeni bir akü taktırmak gerekir.

Klima Arızaları

Daha fazla mesaj

Araçlarda klima ile ilgili problemlere da sık rastlanır. Bu arızaların başında klimanın soğutmaması veya ısıtmaması sorunu gelir. Eğer klima çalışmakta olduğu halde soğutmuyorsa klima gazının eksildiği söylenebilir. Bir diğer neden de klima fanının bozulmuş olmasıdır ki her iki durumda da teknik servisten destek alınması gerekir. Eğer klimayı çalıştıran tuşta tıkanma veya bozulma olduysa klima devamlı çalışır halde kalabilir. Klimanın çalışmasını zora sokacak diğer bir durum da radyatörde birikmiş toz ve pisliklerdir. Bu sebeple düzenli klima bakımı ve radyatör temizliği yapmak gerekir.

Debriyaj Arızaları

Debriyajda da bazı problemlere sık rastlanabilir. Bunların başında debriyaj sertliği gelir. Debriyaj çatalı veya baskı şemsiyelerinin aşınması, debriyaj telinin kopması veya paslanması gibi sebeplerden kaynaklanabilen bu problem, debriyaj yağı kullanarak çözülebilir. Eğer debriyaj telini değiştirmek gerekiyorsa bir uzmandan yardım almak gerekir. Bir diğer sorun ise debriyaj balatasıyla ilgilidir. Debriyaj balatası ömrü araç kullanımına göre değişiklik gösterir. Fren mesafesinde artış, debriyaj titremesi veya fren balatasından ses gelmesi gibi problemler var ise bunlar debriyaj ömrünün bitmiş olabileceğine işarettir. Bu durumda servis desteği ile balatayı değiştirmek gerekir.

Motor Arızaları

Araçlarda yaşanan motor arızalarının başında motorun aşırı ısınması veya güç kaybetmesi gelir. Soğutma suyunun bitmesi, vantilatör kayışının kopması veya radyatörde yaşanan tıkanıklıklar motorun aşırı ısınmasına neden olabilir. Bu durumda evvela motorun soğumasını beklemek, ardından bir servisten destek almak gerekir. Motorun güç kaybetmesi ise yakıt tüketiminin artmasına ve aracın çok sesli çalışmasına neden olur. Bu durumda da en doğrusu teknik servisten destek almak ve gerekli kontrollerin yapılmasıdır.

Şanzıman Arızaları

Vites geçişlerinde güçlük, en sık yaşanan şanzıman arızalarının başında gelir. Senkromeç arızasına da neden olabilecek bu tür geçiş güçlükları, senkromeçlerin değiştirilmesiyle giderilebilir. Şanzıman yağının bitmesinden kaynaklı vites geçişinde rahatsızlık verici olduğu ses de görülebilir. Viteste kilitlenme nedenli vites değiştirememe ve şanzımanın yağ kaçırması da sık gözlenir. Son derece önemli sorunlar olan şanzıman arızaları için profesyonel teknik ekiplerden destek almak şarttır.

Kaynak:sigortaladim.com

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

instagram takipçi kasma | instagram takipçi