Dizel motorlara sahip olan araçlar, yanma evresine geçilebilmesi için ilk olarak motor içerisine hava alınmasını ve bu havanın ısıtılmasını sağlar. Dizel motorlarda yanma başlaması için, aracın çalıştırılması ve motora giren havanın çok kısa süre içerisinde ısıtılması yeterli olacaktır. Isınan havaya püskürtülen yakıt, ufak çaplı patlamalar yaratacak ve pistonların hareket etmesini sağlayacaktır. Oluşan patlamaların ardından, motor çalışır hale gelecek ve üretilen enerji aracın hareketi için ilgili elemanlara yönlendirilecektir.
Dizel Motorlarda Yanma Nasıl Olur?
Motorun pistonları aracılığıyla hava sıkıştırılması ve yakıtın bu alana püskürtülmesi, motorinin özelliği sayesinde yanıcılık yaratmaktadır. Motorin, buji gerekmeksizin yanabilen ve 200 derecenin üzerindeki kaynama noktasına ulaşılması halinde yakıt olarak kullanılabilen bir yapıya sahiptir.

- Motorin kullanımında, enjeksiyon elemanlarının motorun ısınan odalarına püskürttüğü yakıtın 200 derece üzerinde sıcaklığa maruz kalması yeterlidir.
- 200 dereceden yüksek sıcaklığa ulaşan bu odalarda aniden alevlenir ve motorda güç üretilmesini sağlar.
Dizel Motorlarda Yakıtın Ateşlenmesi Nasıl Olur?
Dizel motorlarda yakıt ateşleme işlemlerinin gerçekleştirilmesi için, benzinli motorların sisteminden farklı bir durumla karşılaşılmaktadır. Dizel motorlarda yanma aşamasına geçilebilmesi için iki farklı maddeden yararlanılır.
Pistonların sıkıştırdığı ve çok yüksek bir ısı yarattığı dizel motorlarda, enjeksiyon sistemi adı verilen sistem sayesinde yakıt püskürtme işlemi gerçekleştirilir. Isınan havanın 200 derecenin üzerine çıkmasının ardından püskürtülen yakıt, bu odada yanarak kinetik enerji oluşumunu sağlar ve motora güç verir. Pistonun bu patlama sonucunda ileri geri hareket yapmaya başlaması, aracın sürüşünü ve hızını kontrol etmeniz için ilk adımdır.