Turbonun kullanımıyla yakıt tüketiminin ciddi oranda azaltılması sağlanan dizel motorlar, daha fazla hava ve daha az yakıt prensibiyle çalışmaktadır. Dizel motorlarda turbo ne işe yarar sorusunun yanıtı, alınan havanın çoğaltılması ve basıncın arttırılmasıyla birlikte enjeksiyon sürecinden verim alınmasına dayanmaktadır.
Turbonun Görevi Nedir?
Turbo sayesinde motora kısa süre içerisinde daha fazla soğuk hava hücum eder. İçerideki sıcak havayla birleşen soğuk hava, yoğunluk farkı sonucunda patlamanın daha büyük olmasını sağlamaktadır. Patlamanın büyük olması ise bu odada yaratılan gücün artmasını, yaratılan gücün daha fazla olmasını sağlar. İçerideki patlamanın şiddetli hale getirilmesi motora herhangi bir zarar vermediği gibi, performansın da ciddi ölçüde artmasına yardımcı olmaktadır.

- Son derece zararlı olan egzoz gazı atıklarını tekrardan motora yansıtıyor ve performansa katkı yaratılmasını sağlıyor.
- Turbodaki üç bölüm, aracın kullandığı yakıt atığının egzoza yönlendirilmeden dönmesini ve tekrar motora yansıtılmasını mümkün hale getiriyor.
- Soğuk havayla birlikte, kullanılmış sıcak yakıt atığının yarattığı büyük patlamalar sayesinde güç arttırılmış oluyor.
Turbo Ömrü Kaç Km?
15 binle 30 bin km arasındaki kullanımlar için turboyla ilgili bakımların gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu bakımların aksatılması durumunda, parçanın kullanımıyla ilgili sorunlarla karşılaşılma ihtimali artacaktır. Dizel motorlarda turbo ne işe yarar sorusunun yanıtı, alınan havayı arttırarak motoru destekleyen bir parça şeklinde verilebilir. Motorun normalde emebileceğinden çok daha fazla havanın emilmesi için oldukça efektif bir göreve sahip olan turboda maksimum kullanım ömrü 500 bin kilometreyi bulabiliyor.