Dizel motorlarda sıkıştırmanın ne kadar olduğu, havanın üzerindeki baskıya bağlı olarak yaratılacak ısıyı etkilemektedir. Dizel motorlarda sıkıştırma oranı direkt olarak motorun performansının tespit edilmesi için oldukça net sonuç veren bir orandır.
Dizel Motorlarda Sıkıştırma Oranı Hangi Aralıktadır?
Dizel otomobillerdeki sıkıştırma aralıkları ile benzinli motora sahip olan otomobillerdeki piston ile sıkıştırma oranları birbirinden farklıdır. Çalışma prensipleri ve kullanılan yakıt türlerinin yapısına bağlı olarak farklı sıkıştırma oranları ortaya çıkmaktadır.

- Benzinli motora sahip olan araçlarda motorun pistonlarındaki sıkıştırma oranı 6:1 ile 14:0 arasında değişiklik göstermektedir.
- Dizel motora sahip olan araçlardaki sıkıştırma oranı ise 14.8:1 ile 22:1 arasında değişiklik gösteriyor.
Sıkıştırma Oranı Nasıl Bulunur?
Aracınızın motorunda sıkıştırma oranının bulunması için, pistonun en aşağıda olduğu bölümde oluşan hacmin ve en üst noktasındaki hacmin durumuna göre hesap yapılır. Dizel motorlarda sıkıştırma oranı en alt nokta için V2, en üst nokta için V1 olarak belirlenmiştir. V2 hacminin ne kadar olduğunu, V1 hacmine böldüğünüz zaman, sıkıştırma oranı ortaya çıkacaktır.
Dizel motorlardaki silindirde basıncın ve sıcaklığın ne kadar olacağı, sıkıştırmanın ne kadar olduğuna bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Daha çok sıkıştırılan gazlarda basınç artar ve sıcaklık daha da fazla yükselir. Bu durum, sıkışan havanın ardından enjeksiyon işleminin gerçekleştirilmesiyle birlikte, motorun kullanılabilir hale gelmesini sağlar. Motorin olarak tanımlanan yakıtın sıcaklıkla aktif hale gelmesi sayesinde, 200 derecenin üzerindeki yakıt bölümünde patlamaların oluşmasını sağlayacaktır.