Dizel Motorlarda Hava Giriş Sistemi

0 33

Aracın dizel motorla çalışması durumunda, hava girişi için kullanılan sistemle motorda kullanılacak olan iki yanıcı maddeden birini yoğun miktarda almak mümkündür. Dizel motorlarda hava giriş sistemi ile motora gönderilen hava, içeride piston hareketleriyle düzenli olarak sıkıştırılır. Alınan havanın sıkıştırılmaya devam edilmesi esnasında bu bölümlere püskürtülen motorin alev alır ve yaratılan tork ile motorun yarattığı gücü arttırır.

Dizel Motorlarda Yakıtın Ateşlenmesi Nasıl Olur?

  • Motorin yakıt kullanılan dizel araçlarda buji ile ateşleme bulunmuyor.
  • Sıkışan havanın çok ısınması, bu bölüme püskürtülen motorinin alev almasına zemin hazırlıyor.
  • Enjeksiyon oranının ne kadar olacağı, gaza ne kadar basıldığıyla doğru orantılı bir şekilde değişmektedir. Gaza bastıkça daha yüksek oranda yakıtın motorun ısınmış odacıklara püskürtülmesi ve hızın arttırılması sağlanır.
Dizel Motorlarda Hava Giriş Sistemi

Dizel Motorlar Hangi Prensiple Çalışır?

Dizel motorlara sahip olan otomobillerde yakıtın yanmasıyla ilgili işlem için ateşlemeye ihtiyaç duyulmaz. Motorun pistonları tarafından sıkıştırılan hava, sıkışma sonucunda oluşan ani ısınmanın ardından özel bir sıcak alan yaratır. Motorin adı verilen mazotun bu alana püskürtülmesi, kaynama sıcaklığının çok üzerinde olan odacık içerisinde motorinin alev almasını ve güç üretmesini sağlar.

Dizel motorlarda hava giriş sistemi için özel teknolojik düzenlemeler getirilmiş ve turbo motorlarla birlikte motora alınan havanın miktarı ciddi oranda arttırılmıştır. Dizel motorlarda ateşleme sistemi olmadan, kendiliğinden yanacak şekilde odaya püskürtülen yakıtın az miktarda olması, yakıt tüketimini ve maliyeti düşürmektedir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

instagram takipçi kasma | instagram takipçi