Dizel araçlarda hava yapma olarak tabir edilen durum, aracınızın yakıtsız kalması sonucunda ortaya çıkan problemlerden biridir. Dizel motorlarda hava alma işlemi gerçekleştirilirken el pompası kullanılması ve pompa tam olarak şişene kadar sıkılıp bırakılması gerekiyor.
Dizel Araçlarda Yakıt Sistemi Neden Hava Yapar?
Dizel araçlarda yakıt bittiği takdirde, stop eden aracın tekrar çalışması için zorlanması halinde hava yapma problemiyle karşılaşılıyor. Motorun devrini bozmamak ve devir dalgalanmasıyla karşılaşmamak için, motor stop ettikten sonra yakıt eklemediğiniz takdirde tekrar çalışması için zorlamamanız gerekir.

- Dizel araçlarda motor içerisindeki pistonlar havayı sıkıştırır ve sıkışan sıcak havaya yakıt püskürterek, bu yakıtın yanmasını sağlar.
- Yakıt tükendiğinde, aracın pistonlarında yakıt durmaya devam eder fakat enjeksiyon işlemi gerçekleşmediği için, yanma adımına geçilemez.
- Bu durumla karşılaşılması halinde yakıt eklenmesi ve start butonuna tıklanarak aracın çalıştırılması gerekmektedir.
Dizel Enjektör Havası Nasıl Alınır?
Kontak açıp kapatma işleminde, yakıtın manüel olarak motora sürülmesini sağlayarak, enjektörün havasının alınması ve kullanıma hazır duruma getirilmesi mümkündür. Marşa basmadan, bu işlemin 4 ila 5 kez gerçekleştirilmesi halinde, yakıt deposundaki yakıtın motora sürülmesi mümkündür. Dizel motorlarda hava alma işlemi kontağa anahtarı takarak ve pompa yardımıyla yapıldıktan sonra, aracın anahtarını çevirebilirsiniz. Bu sayede motorda herhangi bir problemle karşılaşmadan, yakıtın motora yürümesi ve çalışır duruma getirilmesi mümkündür.