Dizel motora sahip olan araçlarda gaz kelebeği adı verilen parça yer almaz. Dizel motorlarda gaz kelebeği olmaması, aracın performansını veya enjeksiyon sürecinin kontrolünü olumsuz yönde etkilemeyecektir. Bu tür araçlarda, motora giren hava nedeniyle herhangi bir motor değişimiyle karşılaşılmayacaktır. Gaz pedalına ne kadar dokunduğunuza bağlı olarak, o an gerçekleşen enjeksiyon işleminde farklılık görülür ve hız değişimi gerçekleşir.
Dizel Araçta Boğaz Kelebeği Ne İşe Yarar?
Boğaz kelebeği, aracınızın motorundaki hava oranını ve püskürtme sürecini belirleyen bir elemandır. Boğaz kelebeğinin arızalanması durumunda, enjeksiyon ve aracın rölantide gitme süreci olumsuz etkilenmektedir.

- Dizel araçlarda yer alan boğaz kelebeğinin birçok amacı bulunmaktadır.
- Gaza basmadığınızda da aracın rölantide devam etmesini sağlar.
- Motora giren havanın ne kadar olacağını belirler.
- Motora giren havanın yanı sıra, yakıt püskürtme işlemi için enjektörlerin kumanda edilmesini sağlar.
Gaz Kelebeği Potansiyometresi Arızası Nasıl Anlaşılır?
Motorun devrinde kendiliğinden değişimler görüyorsanız, pedalla ilgili bir sorun yerine gaz kelebeğinden şüphelenebilirsiniz. Motorun gücündeki ve devir sayısındaki kontrolün kısmen sizden çıkması halinde, gaz kelebeği potansiyometresinin arızalandığından şüphelenilmesi gerekir.
Dizel motorlarda gaz kelebeği ile ilgili sorun yaşamaya başladığınız zaman, devir daim sürecinin işleyişinde ve aracın hızlanması için yaptığınız baskıda problem yaşarsınız. Aracınızın hızlanmasında kesintiler ve gaz pedalına daha sert dokunmanıza rağmen hızda bir değişim olmama durumuyla karşılaşabilirsiniz.