Dizel motorlardaki dezavantajlardan biri olan, daha yüksek orandaki zararlı atıklar nedeniyle özel emisyon kontrol sistemleri geliştirilmektedir. Dizel motorlarda emisyon kontrol sistemleri yakıtın yanması sonucu ortaya çıkan atıkların birkaç farklı aşamadan geçerek atılmasını hedefliyor. Dizel araçlardan doğaya salınan CO, HC, zararlı partiküller ve NOx oranlarının olabildiğince azaltılması ve zararlarının düşürülmesi amaçlanıyor.
Dizel Motorda Azot Oksit Azaltma Yöntemleri
Dizel araçlarda kullanılan DOC, DPF ve SCR adı verilen emisyon sistemleri, yakıtın yanmasının ardından egzozdan çıkışa kadar olan süreçte filtreleme görevi görmektedir. Bu sistemlerin sıralaması, çıkan atığın yapısını ve aracın yakıt verimini doğrudan etkilemektedir.

- Araçta yakıtın kullanımında ilk adım, CO ve HC emisyonlarının düşürülmesi için bu gazların oksijen ile yakılması yer almaktadır. Oksijenle yakma işleminin ardından CO2 ile H2O ortaya çıkmaktadır.
- Azot oksit olarak bilinen NO gazının oksitlenmesi için Azot Dioksit haline getirilmesi gerekiyor.
- Üç aşamada emisyon kontrolünün gerçekleşmesi için DOC, DPF ve SCR sistemleri kullanılmaktadır.
Emisyon Kontrol Sistemi Nedir?
Dizel motorlarda emisyon kontrol sistemleri oluşturulurken, yakıtın veriminin düşürülmemesi ve zararlı gazlar ile partiküllerin olabildiğince yakılması hedeflenmiştir. Egzozdan çıkan gazın çok az bir oranda zararlı madde içermesini sağlamak amacıyla, DOC, DPF ve SCR sistemlerinden yararlanılıyor. İnsanı zehirleyen, kısa ve uzun vadede ciddi zararlar veren gazların yayılmasını azaltmak için motorda yanma işleminin ardına emisyon sistemleri kurulmaktadır.