Rudolf Diesel tarafından imal edilen dizel motorlarda kullanılan basıncın 250 bar seviyesinde olacağı düşünülürken, günümüzde 1600 bar seviyesine ulaşılmaktadır. Diesel’in 250 barlık enjeksiyon beklerken 30 bar püskürtme seviyesine ulaşabildiği süreç, common rail sistemiyle 1600 barlık çıkışa olanak vermektedir. Dizel motorlarda dağıtımın ayarlanması TDI dizel motor, CDTI dizel motor ve HDI dizel motorlara sahip araçlarda özel püskürtme sistemleriyle otomatik dağılımla gerçekleşmektedir.
Dizel Motorlarda Yakıtın Ateşlenmesi Nasıl Olur?
Diğer araçlara kıyasla, dizel motora sahip olan araçlarda yakıtın buji ile ateşlenmesi söz konusu değildir. Motor içerisinde sıkıştırılan havanın aşırı ısınması halinde, yakıt kendiliğinden patlamaya başlayacaktır. Motorların enjeksiyon için kullanmakta oldukları bar oranı, püskürtme sistemleri sayesinde yakıtın motorda yakımı için dağılımı doğrudan etkilemektedir. Yüksek torkta ve devir gücünde aracın motorunun ihtiyaç duyduğu yakıt oranı anlık olarak değişiklik gösterecektir.
- Dizel motorlardaki yanma süreci, havanın çok yüksek sıcaklıklara ulaşması ve sıkıştırılmasıyla başlamaktadır.
- Sıkıştırılan havadaki yanma başlangıcına, püskürtülen yakıt ilave edildiğinde anında alevlenme meydana gelir.
- Bu sayede hem havanın hem de yakıtın patlama etkisinden yüksek bir verim elde edilmesini sağlayan motor çalışması gerçekleşir.
Dizel Motor Verimi
Benzinli motorlara sahip olan araçlarda 11’e 1 oranında sıkıştırma gerçekleşirken, dize araçlarda 16,5’a 1 oranında sıkıştırma gerçekleşir. Dizel motorlarda dağıtımın ayarlanması verimi etkiler. Sıkıştırma oranından bağımsız olarak, motorun yanma prensibinde temel farklılıklar bulunmaktadır.