Dünya etrafındaki otomotiv üreticilerinin son aylarda yaşadığı en önemli sorun, mikro çip kıtlığı. Reuters’ta yer alan habere nazaran mikro çip kıtlığı pandemi devrinde yaşanan üretim aksamaları ve artan cep telefonu, bilgisayar, tablet üzere aygıtların talepleriyle direkt olarak bağlantılı. Ayrıyeten mikro çip üreticileri klâsik arabaların sahip olduğu mikro çiplerden çok fazla kazanmadıklarını da belirtiyorlar…
Çin’in en büyük yabancı araba üreticisi olan Volkswagen, bölgede 4 milyondan fazla araç satmak istiyor. Volkswagen Çin CEO’su Stephan Woellenstein, çip üretimiyle alakalı haftadan haftaya ve hatta aydan aya ne kadar üretim kaybedileceğini ölçmenin güç olduğunu belirtti.
Küresel otomotiv satışlarının bıçak üzere kesildiği geçen yılın akabinde dünyanın en büyük araba üreticileri Çin otomotiv pazarına bir umut ışığı olarak bakıyor. Fakat çip kıtlığının birinci ortaya çıktığı pazarın da Çin olduğunu söylemekte yarar var. Ayrıyeten Renesas Electronics çip üretim tesisinde çıkan yangın bu durumu tetikleyen öteki bir etken oldu.
McKinsey’e nazaran 2019 yılında otomotiv kümeleri 429 milyar dolarlık yarı iletken pazarının onda birini oluşturuyor.
Nissan, Ford ve Çinli Nio’nun da ortalarında bulunduğu kimi markalar çip kıtlığı sebebiyle üretimlerine orta verdiler.
Çin Otomotiv Üreticileri Derneği yöneticisi Li Shaohua, çip krizinin araba üretimini yılın birinci iki ayında yüzde 5 ile 8 oranında etkilediğini ve bu durumun yılın üçüncü çeyreğinden itibaren hafifleyeceğini belirtti.
Sonuç olarak, Çin Araba Satıcıları Birliği çip kıtlığının genel araba üretimini etkilediğini ve Çin’deki satışları da düşürmeye devam edeceğini beklediklerini açıkladı. Ayrıyeten birtakım markaların kimi modellerinin arzı, talebi karşılayamayacak olduğu da belirtildi.
Kaynak: Sözcü