Araç Lastik Çeşitleri Ve Özellikleri Nelerdir?

0 41

Araç sahiplerinin en önem vermiş olduğu konulardan biri hiç şüphesiz araç bakımıdır. Elbette araç bakımının pek çok aşaması vardır. Bu aşamaların da her birinin önemi ayrıdır. Fakat araç lastiğinin önemi yola çıkıldığında anlaşılır. Elbette lastik çeşitleri mevsimlere göre, yola göre ya da havaya göre değişkenlik gösterir. Fakat bu uygulamaya uyan kimseyi görmek zordur. Günümüzde genel itibari ile bu ayrımı görmemekteyiz.

Günümüzde lastik çeşidi dediğimizde aklımıza kış lastiği ve yaz lastiği gelmektedir. Evet pek çok açıdan işe yaramaktadır. Ancak bu da yeterli olmamaktadır. Lastik bakımlarınızı doğru ve zamanında yaptırmak en önemli hususlardan birisidir.

Lastik Çeşitleri Nelerdir?
Bu konuya farklı açılardan bakmamız gerekebilir. Yani elbette kış lastiği, yaz lastiği gibi lastikler bulunuyor. Fakat bir de farklı lastik türleri var. Bunlara bakalım.

Çapraz Katlı Lastikler (İç Lastikli)

İlk lastik teknolojilerinden bir tanesi olan çapraz katlı lastikler, bu isme iç kısmında çapraz olarak gerilen Kord adı verilen iplikler sayesinde kavuşmuştur. Üzerinde yer alan kauçuklar sertleştirilmiştir. İçerisinde çapraz olarak atılan iplikler sayesinde mukavemeti artırılmıştır. Bu da hasar görme olasılığını düşürmektedir.

Tubeless Ve Tube-type Lastikler (İç Lastiksiz)

Tubeless adı verilen lastiklerde iç lastik bulunmamaktadır. Bunun yerine jant bağlantı noktaları daha kalın tutularak mukavemeti artırılmıştır.

İç Lastikli Ve İç Lastiksiz Lastik Türleri Arasındaki Farklar

İç lastikli lastikler;
Ekonomiktir.
Kolay bulunmaktadır.
Konforsuzdur.
Yük bakımından ağırdır.

İç lastiksiz lastikler;

Yük bakımından hafif.
Düşük hava basıncı ile kullanabilme.
Daha iyi yol tutuşu.
Pahalı.
Yama yapması zor.
Araç Lastikleri Üzerinde Yer Alan Rakamlar

Araç lastiklerinin, bisiklet lastiklerinin üstünde çeşitli harf ve sayılar yer almaktadır. Bunu farketmeyen yoktur sanırım. Bu rakamlar ve harfler lastiklerin genişliği, çağı, jant uyumluluğu, yük ve hız endeksi gibi birimleri ifade eder.

Bu konuyu bir örnek ile açıklayalım. Üzerinde 125/45 R 16 86H yazan bir lastik düşünelim ve bu bilgileri açıklayalım. Burada 125 taban genişliği, 45 yanak yüksekliğini ifade eder. R harfi Radyan bir lastik olduğunu ifade eder. 16 ise jantın inç değerini ifade etmektedir. 86 rakamı ise yük endeksini ifade eder ki bu da bir çizelgeye bağlıdır.

Kaynak:rentiva.com

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

instagram takipçi kasma | instagram takipçi