EQS büsbütün elektrikli bir platform üzerine inşa edilen bir model. Bu konsepti Mercedes, “Amaca yönelik tasarım” olarak açıklıyor. Kavisli sınırları, fastback art tasarımı ve olabildiğince önde konumlandırılan kabiniyle EQS, geleneksek arabalardan ayrılıyor. Markanın tasarım ideolojisi olan “Sensual Purity”, EQS’de “Progressive Luxury” yaklaşımıyla birleştirilmiş.
Arabanın önünde yer alan siyah paneli farlardan uzanan ışık bandıyla bir ortada sunuluyor. İsteğe bağlı olarak markanın efsane logosu olan yıldızı 3 boyutlu olarak satın alabiliyorsunuz. Aerodinami uzmanları ile tasarımcıların yakın iş birliği ve “Amaca Yönelik Tasarım” yaklaşımını kapsayan çok sayıda titiz ayrıntı sayesinde elde edilen 0,20 Cd sürtünme katsayısı ile en yeterli Cd bedeline ulaşıldı.
KAPILARI OTOMATİK AÇILIYOR
Opsiyon olarak önde ve geride otomatik konfor kapılar sunuluyor. Şoförün araca yaklaşmasıyla birinci olarak kapı kolları yuvasından dışarıya çıkıyor. Kullanıcı daha da yaklaştığında şoför kapısı otomatik olarak açılıyor. Şoför, MBUX’i kullanarak -örneğin çocukların okul önünde araca itimatla binmesini sağlamak için- art kapıları açabiliyor.
EQS, donanıma bağlı olarak 350 adede kadar sensörle donatılıyor. Bu donanımlar aralıkları, suratları ve ivmelenmeleri, aydınlatma şartlarını, yağış ve sıcaklıkları, koltuk doluluğunu ve hatta şoförün göz kırpma sıklığını ve yolcuların konuşmalarını takip ediyor. Yeni EQS, Yapay Zeka (AI) sayesinde öğrenme yeteneğine sahip ve buna bağlı olarak yeteneklerini yeni tecrübelere dayalı olarak geliştirebiliyor.
HER YERDE EKRAN VAR
Aracın içine girdiğinizde MBUX Hyperscreen sizi karşılıyor. Büyük ve kavisli ekran, sol A sütunundan sağ A sütununa kadar konsol boyunca uzanıyor. Kavisli camın arkasında üç adet ekran bulunuyor ve bunlar bir ortaya gelerek tek bir ekran üzere görünüyor. Ön yolcuya ilişkin 12,3 inçlik OLED ekran, ferdileştirme ve denetim alanı sağlıyor. Yasal düzenlemelere bağlı olarak sürüş esnasında cümbüş fonksiyonlarına yalnızca bu ekrandan erişim sağlanabiliyor. Akıllı kamera tabanlı bir güvenlik sistemi, şoförün ön yolcu ekranına baktığını algılaması halinde otomatik olarak ekranı karartıyor.
En aktüel sürüş takviye sistemleri, birçok noktada sürücüyü destekliyor. Konsantrasyon Kaybı Yardımcısı ile sunulan mikro uyku fonksiyonu yeni bir özellik olarak devreye giriyor. Şoförün göz kapağı hareketleri, yalnızca MBUX Hyperscreen ile sunulan şoför ekranındaki bir kamera aracılığıyla tahlil ediliyor. Şoför ekranındaki yardım ekranı, sürüş dayanak sistemlerinin çalışmasını anlaşılır bir tam ekran görünümde gösteriyor.
Yeni araba birinci etapta 245 kW gücündeki EQS 450+ ve 385 kW gücündeki EQS 580 4MATIC modelleriyle tanıtıldı. EQS’in, Türkiye’de ise EQS 580 4MATIC modeliyle 2021 yılının son çeyreğinde satışa sunulması planlanıyor.
770 kilometreye (WLTP) varan menzilleri ve 385 kW’a varan güç üretimi ile EQS’in güç-aktarım sistemi, S-Serisi segmentindeki kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılıyor. Ayrıyeten 560 kW’a kadar bir performans versiyonu da planlanıyor. Tüm EQS versiyonlarının art aksında bir elektrikli güç-aktarma sistemi (eATS) bulunurken, 4MATIC versiyonlarının ön aksında da bir eATS bulunuyor.
EQS, çok daha yüksek güç yoğunluğuna sahip yeni kuşak bataryalarla sunuluyor. İki bataryadan daha büyük olanı, 107,8 kWh güç kapasitesine sahip. Bu sayı, EQC’ye kıyasla yaklaşık yüzde 26 daha yüksek bir kapasite manasına geliyor (EQC 400 4MATIC: Karma elektrik tüketimi: 21,5-20,1 kWsa/100 km; CO2 emisyonları: 0 gr/km).
EQS, yanlışsız akımlı süratli şarj istasyonlarında 200 kW’a kadar şarj edilebiliyor. 300 kilometreye kadar (WLTP) menzil için sadece 15 dakikalık bir şarj kâfi oluyor. EQS, konutta yahut halka açık şarj noktalarında entegre şarj aygıtı kullanılarak AC ile 22 kW’a kadar şarj edilebiliyor. Ayrıyeten pozisyona ve batarya tasarrufu sağlayan şarj üzere fonksiyonlara bağlı olarak otomatik olarak etkinleştirilebilen çeşitli akıllı şarj programları bulunuyor.
Yeni EQS’in şasisi dört kollu ön ve çok kollu art aks mimarisi ile yeni S-Serisi’ni temel alıyor. AIRMATIC havalı süspansiyon ADS + standart olarak sunulurken, rüzgar sürtünmesini düşürmek ve menzili uzatmak üzere 120 km/s civarında aracın süspansiyonu 10 mm ve 160 km/s süratte bir 10 mm daha otomatik olarak alçalıyor. Sürüş suratının 80 km/s’ye düşmesiyle araç yüksekliği standart düzeye dönüyor. Yolu izleyen sensörler, süspansiyon sistemini yalnızca yüksekliğini değil, birebir vakitte çalışma karakterini de yol kaidelerine nazaran ayarlıyor. “Comfort” (konfor), “Sport“ (spor), “Individual” (kişisel) ve “Eco” (ekonomi)olmak üzere DYNAMIC SELECT sürüş modları süspansiyon ayarlarını kullanım ihtiyacına uyarlama imkanı sunuyor.
ŞOFÖRSÜZ SÜRÜŞE BİR ADIM DAHA…
Aracın etrafında bulunan sensörler sayesinde, park sistemleri şoförün birçok alanda kolay kolay hareket yapmasına yardımcı oluyor.
DIGITAL LIGHT far teknolojisi (Advanced Plus donanım düzeyinden itibaren standart), kılavuz işaretlerinin yahut ikaz sembollerinin yola yansıtılmasını sağlıyor. Şerit Değiştirme Yardımcısı başlangıcını görüntüleyen, bir tehlike algıladığında bir uyarı/yönlendirme talimatı sağlayan Şerit Takip Yardımcısı yahut Kör Nokta Yardımcısı olarak iki yeni yardımcı işlev daha sunuluyor. DIGITAL LIGHT, ışığı 1,3 milyon mikro aynayla kıran ve yönlendiren her farda üç adet güçlü LED ışık modülünden oluşuyor. Buna bağlı olarak araç başına 2,6 milyon pikselden fazla çözünürlük elde ediliyor.
Opsiyonel olarak sunulan DRIVE PILOT ile EQS, trafik yoğunluğunun yüksek yollarda yahut dur-kalk trafikte 60 km/s’ye kadar süratlerde koşullu otomatikleştirilmiş sürüş yapabiliyor. Şoför üzerindeki yükü hafifleten sistem, böylelikle şoföre vakit kazandırıyor.
Kaynak: Sözcü